Τι να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος και έκτακτης ανάγκης

Ανεξάρτητα από την εμπειρία και τα χιλιόμετρα ποδηλασίας που κάποιος μπορεί να έχει καταγράψει, ατυχήματα μπορούν ακόμα να συμβούν. Η σωστή προετοιμασία και γνώση σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση ατυχήματος παρέχουν μια δόση ασφάλειας και μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη σοβαρότητα των συνεπειών – ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι τη «γλυτώνουν» με μικρούς τραυματισμούς και γρατζουνιές, αλλά άλλες φορές θα μπορούσατε να είστε αυτός που θα σώσει μια ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι σημαντικό να είστε μόνο έμπειροι στο πώς να αντιδράσετε, αλλά και βέβαιοι ότι εξοπλισμένοι στο σακίδιό σας με τα απαραίτητα σε κάθε διαδρομή.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας


Ποιοτικό κιτ πρώτων βοηθειών, καλά εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα
Ένα εφεδρικό μπουφάν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τον τραυματισμένο ποδηλάτη ζεστό
Κουβέρτα/ες για την αποκατάσταση εκείνη την ώρα
Ένας αξιοπρεπής χάρτης λειτουργικού συστήματος της περιοχής (τουλάχιστον 1:50.000)
Smartphone με χάρτη και λειτουργία GPS


Αριθμοί έκτακτης ανάγκης


Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112
Ελλάδα: 100

Η αρχική σας αντίδραση

Δεν είναι ασυνήθιστο να σας καταβάλλει ένα «μούδιασμα» σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό μπορεί να σας κάνει να «παγώσετε» και να αγχωθείτε, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι, να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και να κάνετε απολογισμό της κατάστασης. Πριν δράσετε αυθόρμητα, βεβαιωθείτε ότι είστε σε ασφαλή θέση και μακριά από το δρόμο ή  οποιαδήποτε άλλη διαδρομής κυκλοφορίας και άρα πιθανού επερχόμενου ποδηλάτη ή οδηγού.

Σωστός διαμοιρασμός ευθυνών

Όταν βρίσκεστε με φίλους, είναι πιο εύκολο να μοιραστείτε το βάρος και να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας. Εάν πρόκειται για καθοδηγούμενη βόλτα, τότε ο οδηγός/συνοδός σίγουρα θα είναι έμπειρος σε καταστάσεις όπως αυτή. Εάν βρίσκεστε στα βουνά, τότε αποφύγετε να ξεκινήσετε επικίνδυνες, αυθόρμητες αποστολές διάσωσης. Επιβλέψτε την κατάσταση με το ανοιχτείτε στο χώρο γύρω από τον τραυματισμένο ποδηλάτη για να εξακριβώσετε την τοποθεσία, αλλά πάντα σε απόσταση όπου με μια δυνατή κραυγή να ακούει ο ένας τον άλλο. Ακριβώς όπως η φροντίδα του τραυματισμένου αποτελεί προτεραιότητα, έτσι και η διασφάλιση ότι της εξακρίβωσης της τοποθεσίας πού βρίσκεστε είναι εξίσου σημαντική. Ο κλασικός τρόπος προσδιορισμού της τοποθεσίας σας σε έναν χάρτη είναι πάντα μια καλή λύση, αλλά δοκιμάστε επίσης να τοποθετήσετε ένα «pin» στο Whatsapp ή να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να εντοπίσετε τον εαυτό σας. Ωστόσο, μην βασίζεστε αποκλειστικά στις συντεταγμένες GPS – θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε πού βρίσκεστε ανεξάρτητα από το ψηφιακό στίγμα. Σημείωση: αναθέστε σε έναν από την ομάδα το καθήκον να μείνει με τον τραυματισμένο αναβάτη για να βεβαιωθείτε ότι η κατάστασή του δεν επιδεινώνεται.

Ποια είναι η κατάσταση;

Πρέπει να εξακριβώσετε την κατάσταση του τραυματισμένου ατόμου. Εάν υπάρχει μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί τυλίγοντας κάτι γύρω της σφιχτά και ασκώντας σταθερή πίεση με τα δάχτυλά σας. Εάν η αιμορραγία είναι σοβαρή καλέστε αμέσως την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να γνωρίζουν τις ακόλουθες πληροφορίες: πού βρίσκεστε, πόσοι είναι οι τραυματίες και ποια είναι η κατάσταση του τραυματισμού; Πείτε τους το όνομά σας και περιμένετε περαιτέρω ερωτήσεις. Εάν δεν υπάρχει ορατή αιμορραγία και το άτομο εξακολουθεί να έχει τις αισθήσεις του, μάθετε πώς συνέβη το ατύχημα μιλώντας του. Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι τραυματισμοί λόγω της σύγκρουσης που ο τραυματισμένος αναβάτης μπορεί να μην αντιληφθεί ακόμα, γι’ αυτό ελέγξτε ολόκληρο το σώμα του από πάνω προς τα κάτω. Εάν κάτι είναι ασυνήθιστο ή ο αναβάτης έχει έντονους πόνους, φροντίστε να καλέσετε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Δημιουργήστε ένα «ήρεμο περιβάλλον»

Γονατίστε δίπλα στον αναβάτη και μιλήστε του με ήρεμο και απαλό τρόπο για να τον καθησυχάσετε. Η «γλώσσα του σώματος» είναι σημαντική για τον τραυματία για να γνωρίζει πραγματικά ότι δεν είναι μόνος και δεν θα μείνει μόνος του. Κατά συνέπεια, βάλτε το χέρι σας στον ώμο τους για να παρέχετε άνεση.

Συνεχίστε να παρακολουθείτε την κατάσταση του αναβάτη και να μάθετε πώς αισθάνεται. Να είστε θετικοί και να βεβαιώνεστε ότι βρίσκεται σε άνετη θέση. Η ζεστασιά ενός τζάκετ είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο λιγότερη γίνεται αντιληπτή η αναμονή για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Περιμένοντας βοήθεια

Βεβαιωθείτε ότι όλη η ομάδα σας γνωρίζει την κατάσταση του τραυματισμένου αναβάτη. Εάν η τοποθεσία σας είναι δύσκολο να βρεθεί και εάν υπάρχει η δυνατότητα για δύο επιβάτες να πάνε και να συναντήσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθ ‘οδόν, τότε αυτό μπορεί να επιταχύνει την άφιξή τους.

Πηγή: ebike-mtb.com

Share the Post: